Wednesday, July 10, 2013

PAS Pilih Taukeh Kaya Sebagai Calon PRK Kuala Besut?

Sebelum ini terdapat ura-ura yang menyatakan Ustaz Azhar akan diturunkan di PRK Kuala Besut?  Apabila keputusan diumumkan semalam, nama Che Long pula mengatasi nama Ustaz Azhar untuk mewakili PAS.  Adakah ini bermakna PAS telah mengiktiraf bahawa Che Long lebih kaya daripada Ustaz Azhar dan mampu menanggung semua perbelanjaan di PRK Kuala Besut kelak?

Menurut Haramkah

“Ini adalah pertama kali beliau menjadi calon PAS walaupun selama ini beliau adalah penyumbang kewangan utama untuk PAS.”

Adakah ini bermakna hanya Che Long sahaja yang akan mengeluarkan dana untuk berkempen?  Patutlah Nik Zawawi mahupun Napisah tidak mampu bertanding lagi untuk PRK ini.  Adakah mereka ini kekurangan dana?  Beginikah perjuangan PAS dalam memilih calon selepas ini?  Siapa penyumbang dana maka dialah calon paling layak?

image

Taukeh Kaya Calon PAS DUN Kuala Besut ?

by AIDC on Jul 9th, 2013 ·

AIDCNews – 09/07/13 – Seorang kontrektor yang lebih dikenali sebagai Che Long disebut-sebut sebagai calon pilihan pertama Pas di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

Che Long atau nama sebenarnya, Enduk @ Azlan Jusoh merupakan Bendahari Pas Besut juga dikenali sebagai taukeh kaya di kawasan itu.

Selain itu, nama seorang lagi taukeh, Zakaria Harun juga turut disebut-sebut.

Zakaria merupakan seorang taukeh ikan di Kuala Besut.

Nama Nik Muhammad Zawawi Salleh juga turut disebut, namun nama beliau dimasukkan dalam pilihan terakhir kerana telah dua penggal beliau bertanding dan tewas di DUN itu.

Nik Zawawi pernah memenangi DUN Kuala Besut pada PRU 1999, namun, selepas itu, beliau telah tewas kepada calon BN, Abdullah Che Muda pada PRU 2004 dan Dr A. Rahman Mokhtar pada PRU 2008.

Pilihanraya Kecil Kuala Besut diadakan berikutan kematian penyandangnya, Dr A. Rahman Mokhtar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Terengganu, akibat masalah paru-paru pada 26 Jun lalu.

Pada PRU ke-13, 5 Mei lepas, Allahyarham mempertahankan kerusi DUN Kuala Besut yang dimenanginya sejak 2008 dengan majoriti 2,434 mengatasi calon Pas, Napisah Ismail

0 comments:

Post a Comment

Pihak kami tidak bertanggungjawab di atas komen yang ditinggalkan di Suara Samarahan

My Blog List

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Free Web Hosting